Doğadan Gelen Güç: Perlit

Asidik, silis esaslı bir volkanik kayaç olan Perlit, terim olarak hem ham perlit için, hem de genleştirilmiş perlit için kullanılmaktadır. Ham perlitin 400°C’ye kadar ön ısıtmaya tabi tutulmasıyla perlitteki %2-6 suyun çoğu buharlaşır. Kalan %1-1,5’luk kısım ise genleştirme eylemi esnasında tamamen buharlaşır ve genleşme sağlanır. Genleşme 750-1200°C’de ani olarak ısıtıldığında genleşir ve camsı tanelerden oluşan bir köpük agregasına dönüşür.

0,0-2,5 mm boyutundaki perlit hammaddesi, çeşitli ısıl işlemlerinden geçirilerek hacmi 4-20 kat arttırılır. Ham perlitin rengi saydam açık griden, parlak siyaha kadar değişirken, genleştiğinde griden beyaza kadar renklerde genleşmiş perlit oluşur. Mikro gözenekli yapıda olan bu ürünler yalıtım için çok değerli malzemelerdir.

Isı yalıtımında enerji tasarrufu sağlayan perlitli ürünler aynı zamanda yangın bariyeri görevi yaparak sıcaklığa dayanımı ile yangın anında katlara geçişi engellediğinden hayat kurtarıcı madde olma özelliği taşır. Nefes alabilen yapısıyla (küf-nem tutmayan perlitli ürünler) insan sağlığına önem veren sağlıklı mekânlar oluşturur. Karbon ayak izini ve petrol türevi yalıtım ürünlerine bağımlılığı azaltırken çevre ve insan sağlığına hizmet etmektedir.

Genleştirilmiş Perlitin Özellikleri

Fiziksel Özellikler

 Renk  Gri-Beyaz
 Ergime Noktası  1300°C
 lsı İletkenliği (0-1,2 mm)  0,04 W/m° K (%50 Bağıl Nemde)
 Gevşek Yığın Yoğunluk  42 – 150 kg/m3

Kimyasal Özellikler

 SiO2: %71 -75  Fe2O3: %0,5 – 1,45
 Al2O3: %12-16  MgO: %0,03 – 0,5
 Na2O: %2,9-4  TiO2: %0,03 – 0,2
 K2O: %4-5  pH: %6,5 – 7,5
 CaO: %0,2 -0,5
İnşaat Sektöründe Perlit

İnşaat Sektöründe Perlit

İnper Perlit inşaat sektörü için Ar-Ge çalışmaları başarıyla tamamlanmış perlit esaslı yalıtım ürünleri (blok, panel, yalıtım sıvası, blok örgü tutkalı, çatı şiltesi vb.) üretmektedir. Bu ürünler benzerlerinden ekonomik ve kolay uygulanabilir olmasıyla ayrılır. Uygulama sonrası yakıt tüketiminde %40 oranında tasarruf sağladığı ölçümlenmiştir. Her iklim bölgesinde kalıcı ısıl yalıtım ve konfor şartları sağlar. Yaz ve kış izolasyon performansında bir değişiklik göstermez. Radyoaktivite ve kanserojen madde içermez. Hafif olmasıyla inşaata ağır yük bindirmez.

Tarım Sektöründe Perlit

Tarım Sektöründe Perlit

İnper Perlit, topraklı ve topraksız tarım amaçlı perlit üretimi yapmaktadır. Ürünler seralarda toprak düzenleyici, fide harçlarında katkı maddesi olarak kullanılacağı gibi topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak da başarıyla kullanılır. Fide tutma oranını artırır. Tuzluluk ve alkali sorunu yaratmaz, nötr (pH 6.5-7.5) oluşu ile ortam pH’ını düzenler. Topraklı tarımda sudan büyük ölçüde tasarruf sağlayıp buharlaşmayı azaltırken topraksız tarımda toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme ve gübreleme işlerine gerek kalmaz.

Sanayi Sektöründe Perlit

Sanayi Sektöründe Perlit

İnper Perlit, üstün özelliklerinden dolayı sanayi sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Kriyojenik tank ve tanker üretiminde (-180 derecede) izolasyon ve mukavemetin arttırılması amacıyla, ilaç ve kimya sanayinde süzme (antibiyotik, pektin, sitrik asit, uranyum şerbeti vb.) amacıyla; kağıt sanayinde, kimyasal yağ sanayinde, atık ve su temizleme işlemlerinde, sağladığı hız ve verimlilik için kullanılmaktadır. Aynı zamanda ham perlit ve genleşmiş perlit +1000 derece döküm ve metalürji sanayisinde kullanılmaktadır.

Gıda Sektöründe Perlit

Gıda Sektöründe Perlit

İnper Perlit, filtrasyon amaçlı gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Kanserojen olmayan steril ve doğal bir madde olduğundan sağlıklı gıda üretimi için benzersizdir. Soğuk ya da sıcak ortamdaki karışımların filtrasyonunda, berrak ve hızlı süzüntü elde etmede karşılaşılabilen sorunları yok etmektedir. Çoğunlukla; bitkisel yemeklik yağ, meyve suyu, şeker şerbeti, mısır şerbeti, bira şarap vb. içeceklerin üretimlerinde kullanılır. İnper Perlit, 0.1 mikron ebadına kadar küçük parçacıkları süzer. Süzüntünün özelliğini bozmaz, tat ve koku vermez. Filtrelerin kullanım süresini uzatır. Pb ve As miktarları çok düşüktür. Basınçlı santrfuj ve vakumlu filtrelemelerde başarıyla kullanılır.

Kedi Kumunda Perlit

İnper Perlit, kedi kumu kategorisinde perlitin gücünden faydalanarak gerçek bir premium kedi kumu ortaya çıkarmaktadır. Tamamen perlit üretimi olan ve %100 doğal, saniyeler içinde topaklanan, %300 emiş gücü sağlayan, küresel granül yapıda olduğu için kötü kokuları uzun süre hapseden, patilere yapışmayan ve patilere zarar vermediği gibi etrafa dağılmayan gerçek bir premium kedi kumu deneyimi için perlitin gücünü ortaya koyan İnper Perlit, kedilere ve kedi sahiplerine bu üstün özellikleri Royal Maine Coon markasıyla sunmaktadır. Ayrıca perlit kumları kokusuz seçenekle birlikte portakal, lavanta, bebek pudrası, marsilya sabunu kokusu gibi birden çok koku seçeneğiyle de sunulabilmektedir.

Gücünü Keşfetmeniz Gereken

Ürünlerimiz

Tarımper & Greenper

Genleştirilmiş
0-5/7 mm (2-5/7 mm)

Genleştirilmiş Normal Perlit

Genleştirilmiş
0-3 mm

Genleştirilmiş İnce Perlit

Genleştirilmiş
0-1,2 mm

Genleştirilmiş Mikronize Perlit

Genleştirilmiş
0-250/500 μ

Gardenper

10 lt.
Torf & Perlit

Pomza Tarımlık

Tarımcılığa Özel
0-8/16 mm

Sektörlerinde Öncü

Markalarımız

Basın & Medya

MB Holding Şirketleri

Go to Top