Perlit, dane cidarı içerisinde %2-6 oranında su bulunduran asidik volkanik magmadan mamul bir kayaçtır. Yüksek ısı ile genleştirilen Perlit, hacminin 4-20 katı oranında ekstra hacim kazanır. Tarımdan, gıda işlemeye birçok alanda kullanılan perlit insan sağlığında olumsuz etki bırakmaz.
Volkanik bir mineral olan perlit, yüksek sıcaklıklarda genleşerek hafif, gözenekli ve steril bir yapı kazanır. Bu özellikleri sayesinde perlit, toprak düzenleyici ve hidroponik tarımda yetiştirme ortamı olarak yaygın şekilde kullanılır. Drenajı iyileştirerek kök çürümesini önler. Tarımda perlit kullanımı, bitki verimliliğini ve sağlığını artırarak daha verimli ve sürdürülebilir bir üretim sağlar.
Gıda ve içecek sektöründe perlit, benzersiz özellikleri ile öne çıkar. Şarap, meyve suyu ve bira gibi sıvıların filtrelenmesinde mükemmel performans sunan perlit, aynı zamanda hafif yapısı sayesinde taşınmasını ve işlenmesini kolaylaştırır, böylece enerji ve maliyet tasarrufu sağlar. Doğada bol miktarda bulunan ve çevreye zarar vermeyen perlit, sürdürülebilir gıda üretimine önemli bir katkı sunar.
Üretim aşaması sonrasında mikro gözenekli bir yapıya bürünür ve izolasyon, süzme, su tutma gibi işlemlerde yüksek performans sağlar. Yanmaz ve oksijenle tepkimeye girerek gaz salınımı yapmaz. Dünya perlit ham madde rezervinin %65’i Türkiye’dedir ve perlit, ülkemizin doğal kaynağıdır. İnşaat sektöründe kullanılmasıyla petro kimya türevlerine bağlılığı azaltır. Çevreye hiçbir olumsuz etkisi olmadığı için ülkemizin eşsiz ve benzersiz doğasının korunmasına katkı sağlar.
İnşaat Sektöründe kullanılan perlitin özel bir yöntemle, basınç ve sıcaklık uygulanarak genleştirilmesi sonucu su emiciliği %75 oranında azaltılabilmektedir. Böylece inşaat sektörünün ihtiyacı olan ısı, ses ve yangın yalıtımlı hafif beton, duvar blok & panel, sıva, şap ve çatı şiltesi vb. ürünler geliştirilerek kullanılabilir hale getirilmiştir.
Perlit içerikli Perstone yalıtım ürünleri ekonomiktir, doğaldır, insan sağlığına zararlı etkileri bulunmaz. Kolay uygulanır, iş gücü tasarrufu sağlar. Maksimum düzeyde yalıtım işlevi ve yakıt tasarrufuna katkısı bakımından inşaat sektörü için oldukça avantajlıdır.
Gaziantep’te üretimine devam eden İnper, uzun yıllar sürdürdüğü AR-GE çalışmaları sonucunda perlitin doğal yapısını koruyup birden çok sektöre sunmanın gururunu yaşamaktadır.
İnper olarak, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü AR-GE bölümümüz ile yeni ürünlerin ülkemize kazandırılmasına öncülük etmekte, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda sektörünün en yenilikçi şirketi olma vizyonuna emin adımlarla yol almaktayız. Tüm bu çalışmalarında, sadece ülkemizin değil, dünyanın ihtiyacı olan malzeme, ürün ve çözümlerin geliştirilmesini hedeflemekteyiz.
Bu hedefe ulaşmak için gerekli olan modern laboratuvar cihaz ve ekipman yatırımlarını, konusunda uzman personel istihdamını her yıl artırarak devam ettirmekteyiz.
AR-GE bölümümüzün temel görevi, sektörümüzün mevcut ve gelecekteki taleplerini karşılayacak ürünlerin üretimi için gerekli projeleri geliştirmek, mevcut ürünlerin belirlenen kalite standartlarında daha düşük maliyetlerle, pazara sunulmasını temin etmektir.
AR-GE uzmanlarımız; üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler ve tedarikçilerimiz ile ortak çalışmalar gerçekleştirerek, dış bilgi kaynaklarından en üst düzeyde istifade etmeye çalışmaktadır. Bilgi paylaşımını daha etkili sürdürebilmek amacıyla konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmakta; konferans, seminer ve kongreleri takip etmektedir.
Kalite Kontrol çalışmalarında birinci öncelik, kullanılmakta olan hammaddelerin Kalite Kontrol standartlarına uygunluğunun belirlenmesidir. Üretim aşamasında sadece belirlenen standartlarda kalitesi onaylanmış hammaddeler kullanılır.
Hammaddelerin kontrolü ile başlayan Kalite Kontrol süreci, üretim aşamasında ürünlerin ara kontrolleri ile devam eder. Ürünlerden alınan numunelere standartların belirlediği testler uygulanır. Uzman ekibimiz standart değerlerin dışına çıkan ürünlerin sevkini mümkün kılmayacak şekilde titizlikle çalışır.
Laboratuvarımızda Yapılan Kalite Kontrol Testleri
- TS EN 1745: Kâgir ve Kâgir Mamulleri Isıl Özelliklerinin Tayini
- TS EN 1015-11/12: Sertleşmiş Harcın Basınç ve Eğilme Dayanımı Tayini / Sertleşmiş Sıva ve Örgü Harcının Alt Tabakaya Yapışma Dayanımının Tayini
- TS EN 1015-9: Taze Harcın işlenebilme ve Düzeltilme Süresinin Tayini
- TS EN 1015-17: Taze Harçlarda Suda Çözünebilen Klorür Muhtevası Tayini
- TS EN 1015-7: Taze Harcın Hava Muhtevası Tayini
- TS EN 1015-18: Sertleşmiş Harcın Kapiler Etkiden Kaynaklanan Su Emme Katsayısının Tayini
- TS EN 772-1: Basınç Dayanımı Tayini
- TS EN 772-13: Kâgir Birimlerin Net ve Brüt Kuru Hacim Kütlesi Tayini
- TS EN 1015-19: Sertleşmiş Sıva ve Örgü Harcının Su Buharı Geçirimliliği Tayini